+47 414 26 256 veslemoy@bycause.no

Noen samtaler er slik at du forlater dem med et skikkelig påfyll av ekstra energi. Praten min med Heidi Gaustad var slik, og etterpå hadde jeg  bare lyst til å sette i gang med ett eller annet – lite eller stort. Essensen i denne episoden har du i overskriften: Du spiller en mye større rolle enn du tror. Det gjør vi alle. Og å vekke eget og andres engasjement er viktigere enn noen gang.

Du trenger ikke være «superhuman»

Det er lett i dag å få et inntrykk av at de store og viktige oppgavene – ja, de er det en eller annen slags type overmennesker som fikser. Fordi alt blir forsterket, glanset og fremhevet i både sosiale medier og andre kanaler, kan det være lett å innta holdningen om at «dette er det noen andre som fikser, og jeg har ikke noe å bidra med.» Men som Heidi sier; vi har alle noe å bidra med. De små handlingene er ofte like viktige som de store, og selv om handlingen ikke påvirker hele verden, er den ikke mindre viktig av den grunn.

Heidi er en veldig engasjert person selv. Hun er den typen som tar tak når hun ser et behov eller en utfordring. Hun samler troppene om det behøves og setter i gang. Og hun får det til å høres både fristende og enkelt ut.

«Er det andre som tenker denne tanken? Skal vi finne på noe? Hadde ikke det vært gøy?»

Bare kast det ut der, til en eller mange, og sett i gang. Og det behøver ikke være stort. Poenget er at at vi «melder oss på» og ser viktigheten av alle handlingene våre, at vi ser hvor viktige brikker hver og en av oss er for at vi skal leve i en god verden.

Kjærlighet til naturen

Heidi kommer fra en familie som er vant til å bruke naturen, og hun bruker den selv både til rekreasjon, trening, trøst og til å sanke og høste. Første gang jeg kom i kontakt med henne var da jeg nettopp hadde begynt med «plogging» (plukke søppel + jogge/gå) og lette etter likesinnede. Heidi hadde drevet med dette i lang tid og resultatet av vår første kontakt ble Plogging Norway, en frivillig organisasjon som du kan følge på Facebook for å dele og bli inspirert.

Kjærlighet til naturen er en direkte årsak til at hun både plukker opp søppel som ødelegger den og til at hun satte i gang med arrangementet «Ti mil i april». Nettopp for å få fram at du ikke trenger å melde deg inn i et treningsstudio for å bli sunnere – det holder faktisk å ta på seg skoene og gå ut.

kjærlighet til naturen

Naturen er en viktig del av Heidis liv, og hun bruker den både til trening, trøst, rekreasjon og som matfat.

Hjertefred

Heidi har opplevd stor sorg og dypt savn. Selv om hjertelig latter aldri er langt unna i samtale med en så sprudlende bergenser, snakket vi mye om en av Heidi sine hjertesaker: organisasjonen Hjertefred, og den store sorgen som ledet henne dit. Etter å ha mistet sin første sønn etter bare seks dager, opplevde hun hvordan sorg som dette tar lang tid, og hvordan hun måtte begynne med seg selv for å kunne bli i stand til å være en ressurs for de rundt seg. Organisasjonen Hjertefred startet av Bjørg Thoraldsdottir ble et sted der Heidi fant både trøst og samhold i, og etterhvert  startet hun Hjertefred Bergen. Dette er et årlig arrangement på allehelgensdag som har til formål å gjøre det enklere å snakke om sorg og bryte ned tabuer rundt døden.

«Har du det ikke bra inni deg, klarer du ikke å gjøre noe bra for de utenfor deg heller.»

Hjertefred samler hundrevis av mennesker hvert år. I år blir arrangementet antageligvis digitalt, men helt sikkert en flott opplevelse likevel.

Vi må trekke sammen – som et lag

Samtalen min med Heidi minner oss på at en fotballkamp aldri vinnes av målscoreren alene. Vi er alle – hver eneste en av oss – en helt avgjørende brikke for at hverdagene vår skal bli gode og verden et bedre sted. Dessuten – alt blir mye morsommere når vi jobber sammen, som et lag.

Om du er den som alltid smiler til kollegaene du møter i korridoren på jobb, den som alltid plukker opp søppel når du er ute og går, den som melder seg som leksehjelp i Røde Kors, eller selvsagt – om du er den som starter en bevegelse – vi er alle viktige deltagere i samfunnet. Og vi trenger alles engasjement.

Og så må vi ikke glemme at det ytre bildet – den fine bilen, det store huset eller det fine utseende – er temmelig uvesentlig for hvor bra vi egentlig har det. Begynn innenfra, finn roen – og så kan du være en ressurs for de rundt deg.

Lenker til episoden

Hjertefred

Hjertefred Bergen

Plogging Norway

Trekk i flokk

Share This