+47 414 26 256 veslemoy@bycause.no

Fotball er livet. Dette er en sannhet for svært mange, men for noen betyr det enda mer. Det betyr rett og slett livet. I motsetning til ikke livet.

I november, som første kampanje og en slags pilot, hadde bycause fokus på Frelsesarmeens Gatefotball. Tre bedrifter ble med på Facebook-kampanjen og resultatet ble veldig bra! Publikum engasjerte seg, bedriftene fikk oppmerksomhet og veldig mange som aldri før hadde hørt om Gatefotball fikk høre om dette fantastiske tiltaket.

Kampanjen genererte over 9000 kroner, men som Frelsesarmeen selv sier; oppmerksomheten de har fått under kampanjen og det at flere har lært om arbeidet de gjør, er kanskje det viktigste.

bycause ønsker å finne historiene, være med på å skape historiene og ikke minst fortelle historiene om alle de som gjør verden bedre. Dette gjelder både små og store bedrifter, organisasjoner og enkeltpersoner.

Det var derfor jeg ville treffe Karoline. Fordi de ekte historiene er det som betyr noe. Penger er bare et middel, viktig for vekst, men det er resultatene de gir som betyr noe.

Jeg hadde avtalt å treffe Karoline på Skaperverket, Frelsesarmeens hjemmekoselige kafe i Fretex-bygget i Tønsberg. Surt og kaldt ute, varmt og trivelig inne. Vi ble sittende der i over en time mens Karoline fortalte meg historien sin.

Karoline

Karoline Jeanette Bruun

Karoline var skikkelig god i håndball. Keepertalent på landslagsnivå som 14-åring. Toppidrettslinja og en videre karriere på håndballbanen var planen og drømmen. Men så ble hun skadet. Planen røk og drømmen brast. På en måte ble dette starten på nedoverbakken.

På tross av en turbulent barndom preget av rus- og psykiske problemer hos foreldrene, fikset Karoline det meste. Hun var midt i en søskenflokk på fem, flink på skolen og på idrettsbanen og den som taklet livet bra på tross av en dårlig start. Faren døde i en bilulykke som følge av rus da hun var syv, og livet ble vanskelig å takle for mor som fant det best for barna at noen andre fikk ta ansvaret for dem. Barnehjem, fosterhjem og splittelse av søskenflokken. De to eldste fikk problemer med rus, men det stoppet med Karoline, både hun og de to minste styrte unna.

Men med smellen hun fikk da håndballen måtte legges på hylla og alle belastningene hun hadde måttet tåle i oppveksten, ble det for mye, og ungdomstiden ble preget av angst og depresjoner. Mange år med mye isolasjon og redsel for å gå ut ble endel bedre ved hjelp av Sidebygningen, et lavterskel kultur- og fritidstilbud for personer med psykiske problemer.

Så en dag i 2015 kom Bertel innom. Bertel Emil Hjortland jobber for Frelsesarmeens Rusomsorg og er mannen bak Gatefotballen i Tønsberg. I et par år hadde det eksistert herrelag i Tønsberg, og nå ville de starte opp med damelag også. Siden Karoline hverken hadde hatt problemer med rus, var hjemløs eller tidligere innsatt, havnet hun litt på siden av målgruppen. Men da Bertel spurte henne om dette var noe som ville bety noe for henne, var svaret et soleklart ja.

Det var ikke håndball, men idrett, lagspill, fellesskap og alle de tingene hun savnet fra tidligere.

Karoline i mål

Karoline leter etter ordene når hun skal forklare hva Gatefotballen har betydd for henne. «Det er så stort», sier hun. «Vanskelig å forklare.» Det er ikke bare gleden og alle de gode effektene av idrett og fysisk aktivitet. Det er like mye fellesskapet, nye venner, noen som bryr seg og ringer for å høre hvordan det går. Det er noen som stoler på at du møter på trening, men samtidig har forståelse for at du kan ha dårlige dager.

«Homeless World Cup» er stort på verdensbasis. Hvert år blir det arrangert VM hvor over 500 spillere fra mer enn 50 land er med. I 2017 var vertsbyen Oslo. Karoline, med flagget på brystet, i mål for Norge. Det er stort å bli tatt ut og det er enda større å være med. En uke full av spenning, nye bekjentskaper, samhold i laget, seire og tap. Masse mennesker på tribunene og et stort apparat av frivillige i sving. Et minne for livet. Og vennskap. «Jeg har fått bestevenner!», smiler Karoline. «Jeg som aldri før har hatt en bestevenn….»

VM i Oslo

Med flagget på brystet – i mål for Norge under VM i Oslo.

De færreste av oss får oppleve et slikt øyeblikk som på bildet over. Men jeg tror de fleste kan ane hvilke følelser det setter i sving. Betydningen av slike øyeblikk for følelsen av å mestre, nå mål og for å få motivasjon til å klare hva som helst, tror jeg er helt uvurderlig. Tenk på hvor mange liv som kan endres, og hva det kan bety, ikke bare for de som deltar, men for familie, barn, venner og samfunnet som helhet.
Karolines historie gjør sterkt inntrykk. Og dette er bare én av veldig mange historier som kunne vært fortalt om betydningen av gatefotballen. For veldig mange av oss forblir disse historiene ukjent, og når vi ikke vet, kan vi heller ikke engasjere oss. Derfor må historiene ut.

Det å like eller kommentere på en Facebook-post, kan virke lite og for noen kanskje overfladisk. Men effekten av at mange nok gjør det kan bli veldig stor. For folk flest som faktisk ønsker å gjøre noe, men ikke helt vet hvordan, er det kanskje en forsiktig start på et større engasjement. Det å øke bevisstheten rundt et tema og en sak, gir grunnlag for enda mer engasjement og ønske om å bidra.

Karoline har nettopp flyttet inn i ny leilighet sammen med kjæresten sin. Hun studerer helsefag og ønsker å jobbe med barn og unge i fremtiden. Hun sitter på verdifull erfaring og kompetanse og ønsker å bruke det for å hjelpe andre som faller utenfor. Som hun sier: «Omsorgssvikt er som regel årsaken, men det skjer også der vi ikke tror. Bak fasaden.»

I morgen, tirsdag 19 desember kl 21:30 sender NRK1 en dokumentar om gatefotballen, «Fotball eller livet». Der kan dere også møte Karoline. Og dere kan lære mer om et fantastisk prosjekt som endrer liv.

Les mer om gatefotball her. bycause vil ha flere kampanjer for Frelsesarmeens gatefotball i 2018.

Karoline med nye bestevenner

 

Share This