+47 414 26 256 veslemoy@bycause.no

 som

Jeg har snakket om å starte en podcast i sånn cirka to år… Det startet egentlig med at jeg selv begynte å konsumere podcastepisoder til alle døgnets tider og opplevde at jeg fikk enormt mye inspirasjon og ny kunnskap gjennom dette geniale mediet. Jeg lyttet mens jeg kjørte bil og tog, mens  jeg trente, mens jeg lagde middag og støvsugde, mens jeg pusset tennene og vinduene. Den ene podcasten ledet meg til den neste, favorittene byttet plass underveis, noen har jeg fulgt lojalt i flere år, mens andre kommer og går ettersom hva jeg har mest behov og interesse for.

Favorittlisten min inkluderer en god del med tematikk innenfor klima og bærekraft, men det fantastiske med podcaster er jo at du kan finne noe om absolutt ALT. Fra fluefiske til hardrock, fra sær mat til investering i aksjer. Hvis du vil lære litt om et helt spesielt tema, er det bare å lete, så finner du helt garantert noen som har laget en podcast om nettopp det.

Me, myself and…..et par gode hjelpere!

Så mange valg, så mye man må finne ut av – søkk alene, føles det ofte som. Valg av navn, hvilken mikrofon er best, hvordan editerer man en episode, hvordan velger man temaer, hvordan utfører man et intervju? Jeg kan i utgangspunktet nada om både lydteknikk og intervjuteknikk, og selv om YouTube er din beste venn når ting skal finnes ut av, kan man antagelig drukne i ulike gode råd i ulike retninger og aldri komme til mål. Da er det veldig greit å kjenne noen som har gått løypa før.

Like etter tanken «Jeg skal starte en podcast!» for to år siden, var jeg så heldig å bli kjent med Regina Larko, opprinnelig fra Østerrike, men nå bosatt i Hongkong med svensk mann og tre små barn. Hun er opphavskvinnen bak #impact Podcast og har gått hele veien selv, med alt det innebærer av opp- og nedturer, tøffe lærepenger og sin andel av søk på YouTube. Med mikrofon i hånden og baby både i magen og hengende i sele utenpå, veldig lite jålete og fullstendig åpen for at ting ikke er perfekt fra første episode. Jeg tør påstå at hun er årsaken til at dette blir noe av, både gjennom sin utrolige hjelpsomhet og gjennom kurset hun etterhvert startet for sånne som meg. Det finnes mange kurs i podcasting der ute, men her blir du virkelig holdt i hånden fra A til Å og mere til. Jeg vil på det varmeste anbefale å sjekke både hjemmesiden, podcasten og kurset, hvis du mistenker at du har en podcaster i magen!

Fra Coconut Moments til Stories for the future

Å velge navn på en podcast er vel enda verre enn å velge navn til et barn. Det skal ikke være brukt før, det skal fortelle hva dette skal handle om uten å være for langt, kanskje skal det fungere på flere språk, det skal se bra ut og være lett å si. Etter å ha ligget våken et par måneder og drevet omgivelsene til vanvidd med utbrudd som «NÅ har jeg det!», «Der satt den!» eller «Hva synes du om….?», kapitulerte jeg og endte på samme navn som bloggen min, Coconut Moments. Jeg kom enda så langt at dette ble lansert med logo og det hele, helt til jeg traff på en dame fra Sør-Afrika, som forsiktig kom med følgende opplysning: Begrepet «coconut» har en svært dårlig klang i store deler av verden og brukes ofte om mennesker som mørke på utsiden, men hvite inni, som prøver å oppføre seg som hvite og som undertrykker sin egentlige  hudfarge. Hva man ikke vet…

Siden jeg nettopp hadde truffet en stor gruppe mennesker fra Sør-Afrika som jeg veldig gjerne vil ha som både lyttere og gjester en gang i framtiden, ble valget enkelt. Stories for the future rykket opp et hakk, og det er jo nettopp det det skal handle om: Historier for fremtiden.

Jammen, tenker du kanskje – hvorfor må alt være på engelsk? Bruk vårt eget språk! 
Ja…jo…men det funker så dårlig i store deler av verden. Og selv om jeg varmer opp på norsk, så er målet å ha gjester fra hele verden og alternerende episoder på engelsk og norsk. Jeg kommer til å bite tennene sammen, tenke på Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Thor Heyerdahl som har lagt lista behagelig lavt for nordmenn som skal gjøre seg forstått ute i verden, og knote i vei. Takk, karer! Verden er for stor og spennende til å begrense seg til vårt lille hjørne.

Det store målet

Målet med denne podcasten er å skape et rom hvor lytterne kan finne inspirasjon og mot til å se nye muligheter i en verden i lynrask endring. En verden hvor krisene står i kø og hvor det kan være veldig lett å miste motet. Både hvis du synes at lynrask endring er veldig skummelt og hvis du synes at det motsatte er enda mer skummelt.
Jeg har møtt så mange mennesker de siste årene som har inspirert og imponert meg, og jeg tenker støtt og stadig at disse menneskene burde flere ha hørt om. Selv om de ikke figurerer daglig på Dagsnytt 18, bor på Grünerløkka eller har en Instagram-konto med hundretusen følgere. Landet vårt er langt og mangfoldig og verden er diger og enda mer mangfoldig. Vi har for mange bobler og algoritmer som styrer både meninger og tilgang på kunnskap og informasjon, og vi trenger rett og slett å løfte blikket litt oftere.

Ingen av oss vet hvordan framtiden blir, men jeg tror at historiebøkene om 100 år vil omtale tiden vi lever i som ekstremt viktig, veldig spennende og full av muligheter. Kan vi klare å se det nå – mens vi er midt i denne tiden? Hvem er de menneskene som skriver historiene for fremtiden, enten fordi de har hatt et såkalt «kokosnøttøyeblikk» (jeg bruker fremdeles min definisjon av begrepet) eller fordi de bare har innsett at deres handlinger kan endre verden til det bedre.
Og – kan vi klare å bli litt mer begeistret selv om utfordringene virker litt endeløse?

Så langt har jeg tre intervjuer i beltet, iblandet en drøss med nybegynnerfeil (naboens gressklipperutiner har fått en ny betydning) og lassevis med begeistring. Jeg håper du vil være med på veien videre, enten som begeistret gjest eller lytter!

Om kort tid kommer første episode, og i mellomtiden kan du jo trykke på «Abonner».

 

            Jeg gleder meg! Vi høres!

Share This