+47 414 26 256 veslemoy@bycause.no

Verdens befolkning øker og vi trenger stadig bedre tilgang på bærekraftig og sunn mat. Kan norsk fiskeoppdrett være endel av løsningen? Hvis svaret skal være ja behøver vi å reformere norsk oppdrettsnæring. Dette mener Morten Midtbø som er dagens gjest på Stories for the future, og med sitt selskap Akvareforma har han tatt fatt på oppgaven.

Stor påvirkning på klimaet

Sånn norsk fiskeoppdrett fungerer i dag, har næringen en stor, men litt fjern påvirkning på klimaet. Bruk av soya og fiskemel fra Sør-Amerika i fiskefôret står for opptil 83 % av klimagassutslippene fra norsk laks. Dette er kanskje ikke lengst framme i panna når vi står og velger fra frysedisken på Rema1000?

“Det er litt sånn ute av syne, ute av sinn. Vi klarer ikke helt å forholde oss til det som er langt unna.”

Hvert år forsvinner det et landareal tilsvarende Danmark fra regnskogen. Og dette bidrar vi indirekte til ved å bruke soya fra Sør-Amerika til fiskefôr. Dette vil Akvareforma gjøre noe med.

En helt sirkulær løsning for fiskeoppdrett

Globalt henter vi under 2 % av maten vi spiser fra havet, forteller Morten. Vi har enorme muligheter langs kysten, og de må vi utnytte. Men på en måte som er helt sirkulær og ikke bidrar til utarming av landjord andre steder i verden. Akvareforma vil dyrke og høste råstoff til fiskefôr, som for eksempel tare, blåskjell og sekkedyr. I tillegg vil de trekke til seg eksisterende aktører og kompetanse slik at de får til et fullverdig og sirkulært oppdrettssystem.

Marin dyrking foregår i tre dimensjoner, noe som gir mulighet for opptil 30 ganger så høy produksjon til havs som til lands. Både tankevekkende og veldig inspirerende, synes jeg!

Ertesuppe? Nei, sekkedyr. Akvareforma vil drive lokal oppdrett av råstoff til fiskefôr.

Optimist i et vanskelig marked

Som tidligere gjester jeg har hatt på denne podkasten, er Morten opptatt av at vi må bruke kunnskap vi allerede har. Men vi må kanskje omstille oss og bruke kunnskapen på andre områder. Vi vet at mange bransjer må “omskolere” seg, men når vi kan finne måter å bruke kloke hoder til å løse nye oppgaver, kan vi komme utrolig langt. I tillegg hjelper det selvsagt med et brennende engasjement og en god dose optimisme.

Morten gikk fra en god jobb i oljebransjen for å gå “all in” som gründer innenfor akvakultur. Han er klar over at han ikke har valgt den enkleste nisjen å lykkes i som gründer, men visjonen er sterk og han driver med noe som gir både glede og mening. Det klare målet er at konseptet er realisert innen ti år, med fullstendig sirkulær produksjon der alle ressurser blir tatt hånd om og brukt på nytt. Det høres ut som noe vi bør heie på!

For min egen del er jeg ikke i tvil om at jeg vil velge den fisken som jeg vet har hatt det fint og der noen kan fortelle meg hva den har fått å spise gjennom livet. For du er ikke bare hva du spiser. Du er også hva det du spiser har spist.

Hvis du fikk lyst til å lære mer om det AKvareforma jobber for å få til, er det bare å ta kontakt. Du finner kontaktinformasjon til Morten via lenkene under.

Lenker til episoden

Akvareforma – nettsiden er under utvikling, men du kan finne grunnleggende informasjon.

Mortens LinkedIn-profil

 

optimist

En brennende engasjert optimist!

Share This