+47 414 26 256 veslemoy@bycause.no

Den aller første historien jeg vil fortelle i Stories for the future, handler om hvordan gründer Jorun Cooper Bühler startet sin bærekraftige og dagligvarebutikk i hjembyen min Tønsberg. Her kan du handle emballasjefritt, økologisk og så kortreist som mulig.

Jeg husker så godt at jeg hørte en podcastepisode som handlet om en emballasjefri butikk ett eller annet sted i Sverige. Eieren fortalte om konseptet; om hvordan du som kunde kunne bruke din egen medbrakte emballasje, fylle på med de fleste typer dagligvarer, veie og betale – og komme hjem uten lasset med plast og annen engangsemballasje som er helt umulig å unngå i vanlige dagligvarebutikker. Så deilig det hadde vært! Så inderlig jeg kunne ønske at noen ville starte noe tilsvarende i min egen by og så mye enklere det hadde gjort det å gjennomføre alle de gode intensjonene!

Jeg er overbevist om at enkelt, nært og attraktivt er avgjørende stikkord for at vi skal oppdage nye og bedre måter å leve på. Det hjelper ikke med all verdens kunnskap om plast i havet og behov for mer sirkulær tankegang, hvis gårdsbutikken ligger 45 minutter unna og hverdagslogistikken ikke går opp.

Økologisk og emballasjefritt

Og så kom Jorun. Vi var mange som hadde hørt rykter og som ventet i spenning da hun åpnet butikken en augustdag i 2019. Jeg skal innrømme at det tok litt tid før jeg kom i gang. For det å venne seg til å ta med egen emballasje, planlegge handleturene og ikke minst ha bedre tid på handleturen, er ikke helt rett fram i en travel hverdag. Men nå når jeg endelig har kommet inn i vanen, vil jeg aldri gå tilbake.

Dette er noe helt annet enn å rase mellom hyllene på REMA1000 eller Meny. Her har man bedre tid, prater med de ansatte og andre kunder, fyller på og veier, ser og lukter – om du ser etter noe som ligner «mindfullness» i den ellers temmelig stressende situasjonen det er å handle dagligvarer: her får du det. Det er emballasjefritt, økologisk, kortreist, bærekraftig og så hyggelig at bare får lyst til å bli der.

Omtrent en gang i uken tar jeg turen til den nydelige lille butikken i Tønsberg sentrum for å fylle på med det jeg kan derfra. Fremdeles er det endel varer jeg må handle andre steder, men utvalget vokser stadig, og Jorun forteller at det store målet er å gi kundene alt de trenger til hverdagen. Og de er på god vei!

Utfordrer kunder og leverandører

I tillegg til å gi kundene det de trenger for å oppnå en mer bærekraftig livsstil, gjør Jorun og Bare Vare det de kan for å utfordre fastlåste mønstre og oppfatninger av hvordan vi tror ting må gjøres, både hos oss kunder og hos leverandører. Er du nødt til å putte varene dine i en plastpose for å trille dem ut i bilen? Kan vi faktisk be fiskehandleren om å få laksen i vår egne medbrakte boks? denne økologiske leverposteien pakkes inn i engangsemballasje? Er det mulig at dere kan levere denne isen i løsvekt? Det de har lært er at det meste er løsbart, og uansett så hjelper det alltid å stille spørsmålet.

Bare Vare

Kan vi elimenere avfall? Jorun tester ut hvordan ulik plastemballasje kan bli til kjempefine vesker!

I samtalen vår snakker vi om den tøffe, men meningsfulle gründerreisen, om alle oppfatningene vi har av hvordan ting må fungere og hvordan vi kan stille spørsmål ved disse oppfatningene. Vi snakker om de valgene man tar og hvordan tilfeldigheter kan endre retningen fullstendig. Og vi får høre om hvordan en liten aktør kan utfordre både leverandører, samarbeidspartnere og kunder, og dermed endre systemer mye mer enn det man skulle tro var mulig.

Gratulerer med ettårsdagen til Bare Vare og lykke på reisen videre! Jeg heier, veier og vender stadig tilbake!

 

Nettside: Bare Vare

Bare Vare på Facebook

Bare Vare på Instagram

Share This